Uncategorized

Let’s Play With Korean 한국말로 놀자!

It is time to see if you can read and understand Korean again. If you have friends who are trying to learn to use Korean, tell them to log on. I am going to write another diary page in Korean about yesterday. After that, I will give questions and see if you can answer them, and the answers will be after the questions. Let’s get started! 시작하자!

어제, 나는 어전에 일어났어요. (Yesterday, I woke up in mid morning.)

나의 딸이 직업에 가돈 적이 없어요. My daughter hadn’t gone to work. 그녀의 목소리를 들었어요. I heard her voice. 놀라게했어요. I was surprised. 하지만 전에 그녀는 직업에 안갈거예요라고말했어요.But before, she said she would not go to work. 나는 잊어보리돈 적이 있었어요.. I had forgotten. 그녀의 하교는 휴일을 있어요. Her school had a holiday.

조반을 먹었어요.

나는 일어났어요. I got up. 그리고 부억에 갔어요. And, I went to the kitchen. 조반울 먹었어요. I ate breakfast. 다음에 교실에 갔어요.

그들은 탤리비전을 봤어요.

Next, I went into the living room. 나의딸 과 사위는 텔리비전을 보고 있었요.My daughter and son in law were watching television.

나는 컴퓨터로 썼어요.

나는 컴퓨터로 썼어요.I wrote on the computer. 부러구를 했어요. I did a blog. 그리고다음에 컴퓨터를 탁자에 놓었어요. And next, I put my computer on the table. 탘자를 놓을때 스클인이 회색이 뙜어요. When I put it on the table, the screen became gray. 전에 회색이 안 됐어요. It hadn’t been gray before. 나는 이해하지 아았어요. I didn’t understand. 하지만, 마지막으로 나의 컴퓨터는 죽는 적이 있어요..

나의 컴퓨터를 죽었어요.//Photo by Pixabay on Pexels.com

But finally, my computer had died. 나의 생가이 뭐할거예 요? I thought, “What should I do?” 지금은 새로은 컴퓨터를 사고 십없어요. Right now, I don’t want to buy a new computer.

곧 마국에 갈거에요.

나의 침실에 갔어요. I went to my bedroom. 입었어요. I got dressed. 나의 침실에 일었어요. I worked in my bedroom. 우리는 곧 미국에 갈거예요 We will go to America soon. 나는 옷을 분류했어요. I sorted my clothes. 모들 옷이 미국에 안 갈거에요. All my clothes won’t go to America.

점심을 먹었어요.

다음에 나는 점심을 먹었어요. Next I ate lunch. 나는 교실에 갈때 나의 딸이 컴퓨터로 일하고있어요. When I went in the living room, my daughter was working on the computer. 그녀는 날근 컴푸터를 나을위하여 수리하고있어요. She was fixing an old computer for me. 그녀는 컴퓨터로 노무 많은 탤런트을 있어요. She has a lot of talent on the computer. 그라그 그녀는 노무 좋은 딸 이에요. And, She is a very good daughter.

나의 딸이 유라 물건들을 포장하고십었어요. My daughter wanted to pack glass things. 하지만 그녀의 생각이 그녀는 어떻게 할거에요?. But, she thought, “How will I do it?” 그녀는 나의 도음을 원했어요. She wanted my help. 나는 그 유리 물건을 포장했어요. I packed the glass things.

나의 진구는 나의 차에 대하여 전화좄어요.

나의 진구는 전화젔어요. My friend called. 그의 생각이 그가 나의 차를 팔었어요. He thought he sold my car.

자금은 어려은 시간 이예요.//Photo by Pixabay on Pexels.com

나의 사위는 유리의 소포를 봤어요. My son in law saw my package of glass. 그는 왜 이것을 했어라고 묻었어요. He asked me why I did it. 그의 생각이 포장하는 사감들이 이것을 해야한다. He thought the packers should do that. 지금은 쉬은 시간 않아요. It is not an easy time now.

접시들을 씻었어요.

나의 사위는 직업에 갔어요. My son in law went to work. 나는 부억에 갔어요. I went to the kitchen. 접시들을 씼어요. I washed the dishes. 다음 만찬을 요리했어요. Next, I cooked dinner. 나 의 시위는 직업에 갈때 이상한 사간동안 일어요. My son in law works strange hours.

나의 딸이 능숙한 일했어서 마찬후에 컴퓨터로 쓸 수 있어요.

다음 나와 나의딸이 만찬을 먹었어요. Next, my daughter and I ate dinner. 만찬후애 컴프터를 사용 할 수있어요. I could use the computer after dinner. 컴퓨터로 썼어요. I wrote on the computer. 나는 컴퓨터로 쓸때 나의 딸이 공부했어요.. When I wrote on the computer, my daughter studied. 나의 시위는 직업에서 왔을 때 만찬을 먹엇어요.

자가전에 기도했어요.

When my son in law came from work, he ate dinner. 늦었어요. It was late. 나의 딸과 사위는 자고 십었어요. My daughter and son in law wanted to sleep. 나는 접시들을 씨고 십었어요. I wanted to wash dished. 하지만, 나는 접시들을 씻으면 달은 사감들이 잘 수 없어서 접시들를 씻지 않었어요. But, If I washed dished, the other people couldn’t sleep, so I didn’t wash dishes. 나는 기도했어요. I prayed. 그리고 잤어요. And, I slept.

____________________________

Did you understand it? I hope so. Now, I am going to ask questions so you can test yourself.

  1. 언재는 일어났어요? a) 9시에 b) 이른 시간에 c) 어전에
  2. 누구는 직업에 가지않았어요? a) 너위 딸 b) 나의 사위 c) 나의 진구
  3. 나의 컴푸터로 무슨 것을 일어났어요? a) 새로은 컴퓨터를 샀어요. b) 나의 컴퓨터를 죽었어요. c) 나의 컴퓨터를 떡떡떨어젔어요.
  4. 누구는 컴퓨터를 나를 줘었어요? a) 나의 진구 b) 나의 사위 c) 나의 딸
  5. 누구는 나의 자를 팔었어요? a) 나의 진구 b) 나의 딸 c) 나의 사위
  6. 누구는 작업애 갔어요? a) 나 b) 나의 딸 c) 나의 사위
  7. 누구는 공부했어요? a) 나의 진구 b) 나의 사위 c) 나의 딸
  8. 누구는 요리했어요? a) 나의 딸 b) 나의 사위 c) 나는
  9. 접시들을 안 씻었어요? a) 접시를 씻고 십엇어요. b) 나의 진구는 접시를 씻었어요. c) 다른 사람들이 자고 십었어요.
  10. 자기전에 뭐 했어요? a) 테라바전을 봤어요. b) 가도했어요. c) 노래했어요.

Answers: 대답드들:

  1. c
  2. a
  3. b
  4. c
  5. a
  6. c
  7. c
  8. c
  9. c
  10. b

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s